Twee burgerhuizen met magazijn

Beschrijving

Twee burgerhuizen met achterliggend magazijn, gebouwd door en voor eigen rekening van aannemer Herman Huet, volgens een bouwaanvraag van 1898. De muuropeningen op de begane grond zijn iets anders uitgevoerd dan in de bouwaanvraag, waar ze allemaal rechthoekig zijn. Aannemer Huet was gevestigd in de Broederminstraat op nr. 18 en had op nr. 20 zijn schrijnwerkersatelier.

Nr. 12 is een neoclassicistisch enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met op de begane grond een getoogde poort met doorgang naar het magazijn. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met standaard neoclassicistische afwerking: imitatievoegen, doorlopende onderdorpels, kroonlijst op (verdwenen) modillons. Bewaard schrijnwerk, onder meer fraaie vleugeldeur.

Nr. 14 is een burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De in baksteen uitgevoerde lijstgevel heeft door het gebruik van speklagen een neotraditioneel karakter, wat door de witschildering moeilijk afleesbaar is geworden. Korfbogige muuropeningen op het gelijkvloers, verder rechthoekige, met volledig bewaard schrijnwerk. Stucversiering in verdiepte muurvelden, balkon en entablement in centrale travee, kroonlijst op klossen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 1194.