Parochiekerk Sint Jozef

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint Jozef

Beschrijving

Modernistische parochiekerk van 1957 naar ontwerp van Robert Schuiten. Gesitueerd midden in een gelijktijdige wijkontwikkeling met woningen, parochiezaal, bibliotheek, wijkschooltje,... De kerk ligt in een naar het oosten toe stijgende helling.

Historiek

De aanleg van de wijk "Kapelleveld" of "Schone Lucht/Bel Air" na de Tweede Wereldoorlog zorgde voor een bevolkingstoestroom in Wezembeek-Oppem. Voor deze voornamelijk Franssprekende inwoners voorzag men een noodkapel gelegen op de hoek van de Oppemlaan en de Schone Luchtlaan. In 1949 werd architect Robert Schuiten uit Wezembeek-Oppem aangesproken om samen met een sacristie een nieuwe kerk in te plannen in het "burgerlijk centrum Residentiepark", een ontwerp van zijn hand.

Men startte met de ruwbouw van de kerk in 1956 (zie latei boven zuidelijk toegangsdeurtje, gelegd als eerste steen). De aannemers waren Dedeurwaerdere uit Jabbeke, J. Fettweis uit Kraainem, N.V. Moens en Cie uit Zelem en M. Walraevens uit Brussel.

Achter het koor van de kerk werd in 1967 de pastorie gebouwd. In 1969 werd de oude kapel ontmanteld en opnieuw opgebouwd op de gemeentelijke begraafplaats om als opslagruimte te dienen.

Beschrijving

Zuidwestelijk georiënteerde longitudinale witgeschilderde kerk onder zadeldak met mechanische pannen, overstekende dakrand. Eenbeukige zaalkerk opgetrokken uit betonelementen en baksteen. Breukstenen plint met hierin vensters souterrain, koperen of bronzen klokkenruiter boven de ingang (oostelijk). Kerk met twee niveaus, de ingang situeert zich ter hoogte van de eerste verdieping, de eigenlijke kerk. Het gelijkvloers vormt een multifunctionele ruimte. Modernistisch met regionalistische toets door gebruik van vlechtingen in inkomportaal en oostgevel.

Verticale smalle vensterregisters met glas in lood en voorzetglas. Gebruik van bronzen deuren met fraai uitgewerkte handgrepen, bronzen sculptuur (pelikaan) boven de westelijke toegangspoort, beide uitgewerkt door Jacques Moeschal. Het hek dat de doopkapel afsluit is eveneens van zijn hand.

In noordelijke hoek toegang met latei met opschrift "Hoc Opus Sancto Joseph Sacrum Inchoavit Excus Ominus Suenens Die XV Juni MCMLVII".

Interieur

Het interieur versmalt naar het koor toe, daar echter opnieuw breder uitgaand en met bredere vensters voor meer lichtinval, waardoor het koor wordt onderscheiden van de rest van de kerk. Verdiepte vensters, middenpad andere vloer bij wijze van loper.

• CALUWAERTS R. 1992: Wezembeek-Oppem. Van boerendorp tot woongemeente. Nieuwkerken-Waas, 410-413.
  • STRAUVEN F. 2002: Robert Schuiten. Architecte et peintre. Brussel, 31-42.