Onze-Lieve-Vrouwkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel

Beschrijving

In 1852 geregistreerde kapel met "Spoelbergh-de Putte Maximilianus (de vrouw)" als opdrachtgeefster. Opschrift "O.L.V. van de Vrede B.V.O." Iets achteringelegen ten opzichte van de Mechelsesteenweg.

Gecementeerde bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond met halfronde koorsluiting, licht verhoogd vloerniveau. Zadeldak met mechanische pannen, aan de puntgevel overkragend en voorzien van houten windborden. Witgeschilderde puntgevel op gepikte plint.

Getraliede spitsboogvensters met bakstenen waterlijst met gesterkte uiteindes. Blauwe hardstenen lekdrempels en bewaard schrijnwerk. Spitsboogdeur met bakstenen waterlijst met gestrekte uiteindes en witgeschilderde blauwe hardstenen omlijsting en tussenlatei met beglaasd bovenlicht. Bewaarde houten vleugeldeur met tralievensters.

Interieur met vlak gewelf, gecementeerde en witgeschilderde muren. Vloer bestaande uit cementtegels met floraal motief.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Wezembeek-Oppem, Afdeling 2, Sectie D, 1852/22, 1940/51.

Auteurs: Thomas, Hans