Herenhuis uitgebreid tot zorginstelling

Beschrijving

In 1902 gebouwd herenhuis, gelegen in een oorspronkelijk ommuurd domein, de ommuring is deels bewaard, het domein verkaveld. Rond 1938 uitgebreid tot verzorgingsinstelling met uitbreiding aan weerszijden. In 1960 werd een gedeelte van de uitbreiding (de zuidelijke vleugel) verhoogd, en rond 1971 werd er een vrijstaand bijgebouw in de tuin geplaatst.

Vrijstaand herenhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder tentdak (mechanische pannen). Beraapte baksteenbouw met blauwe hardstenen plint. Lijstgevel getypeerd door een strakke ordonnantie met uitspringend deurrisaliet. Rechthoekige en licht steekboogvormige vensters met blauwe hardstenen lekdrempels en deels bewaard, vermoedelijk uit het interbellum, schrijnwerk. Aangepaste steekboogvormige deur met toevoeging van betonnen tussendorpel, vermoedelijk gelijktijdig met de functiewijziging van het gebouw. Het reliëf boven de deur dateert eveneens uit het interbellum. De gevel wordt afgelijnd door een houten kroonlijst met tandlijst.

Links en rechts van het herenhuis lagere aanbouwen daterend van circa 1937, één travee en twee bouwlagen onder zadeldak met mechanische pannen (nok dwars op de straat) met telkens driezijdig erkertje op het gelijkvloers. Puntgevels met licht overkragende dakrand, rechthoekige muuropeningen. Achter de aanbouw rechts (ten zuiden) langgestrekte vleugel in beton- en baksteenbouw van twee bouwlagen eveneens daterend van circa 1937. De tweede bouwlaag, in baksteen, dateert waarschijnlijk van circa 1960 (zie kadastrale legger). Op het gelijkvloers zaaltje met grote rechthoekige vensters tussen betonnen kolommen, bewaard stalen schrijnwerk. Op de verdieping vernieuwd schrijnwerk.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Wezembeek-Oppem Afdeling 2, Sectie D, 1847/8, 1903/12, 1905/10, 1913/30, 1914/42, 1920/42, 1937/45, 1938/63, 1971/85.

Auteurs: Thomas, Hans