Cottagegetint landhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cottagegetint landhuis

Beschrijving

Cottagegetint landhuis, diepergelegen met tegen de straat personeelswoning. Domein toegankelijk via hek naast de personeelswoning. De personeelswoning en het koetshuis (achterin gelegen) werden geregistreerd en betrokken in 1913. Het landhuis zelf werd kadastraal geregistreerd in 1918. Opgetrokken door Guillaume-Decotte, Felix, ingenieur (Sint-Jans-Molenbeek).

Baksteenbouw met verwerking van similisteen en natuursteen, breukstenen plint. Verhoogde begane grond, gevarieerde volumewerking, twee bouwlagen onder complexe leien bedaking. Gevel gekarakteriseerd door het gebruik van similisteen voor muurbanden, torenvormig volume op zeshoekige plattegrond links, terugwijkende inkomtravee met balkonschragende portiek toegankelijk via bordestrap. Balkon uitgewerkt in natuursteen (dekplaat en balusters) en baksteen, ondersteund door vier vierkante bakstenen pijlers die het portiek vormen.

Rechthoekige, steekboogvormige en rondboogvormige vensters, indien aanwezig blauwe hardstenen lateien. Nieuw schrijnwerk vermoedelijk naar oud model, de deur en twee flankerende vensters zijn voorzien van decoratief (geometrisch) uitgewerkte ijzeren diefijzers. De gevels worden afgelijnd door een sterk overkragende houten kroonlijst op modillons.

Personeelswoning qua uitzicht aansluitend bij het landhuis. Bakstenen woning van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder schilddak met sterk overkragende dakrand (mechanische pannen). Dakkapel onder lessenaarsdak. Lijstgevels gekarakteriseerd door gecementeerde pseudobreukstenen plint, similistenen muurbanden. Metselwerk met ingesneden voeg. Inkom overluifeld door verder uitkragend dak geschraagd door houten schoorstukken. Rechthoekige beluikte en deels betraliede vensteropeningen met bewaard schrijnwerk. Gevel afgelijnd door bakstenen lijst met gedrukte rondboogjes.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Wezembeek-Oppem, Afdeling 2, Sectie C, 1913/19, 1918/7.

Auteurs: Thomas, Hans