erfgoedobject

Grand Café de la Gare

bouwkundig element
ID
212567
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212567

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grand Café de la Gare
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grand Café de la Gare
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Beneden het straatniveau gelegen hoekhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak, opklimmend tot de tweede helft van de negentiende eeuw, momenteel uitgerust als brasserie-restaurant. Tot 1921 eigendom van de familie Vandenbrugge. In die tijd was er aan het café een hof verbonden. Men kon er uitstekende boter, melk en witte kaas krijgen.

Witgeschilderde en met schijnvoegen gecementeerde gevel met sierankers; rechthoekige muuropeningen op de begane grond en licht getoogde op de bovenverdieping met trompe l’oeil in de centrale deurtravee. In de zijgevel zijn er eveneens drie traveeën en een lagere aanbouw van één travee met opkamer.

Enkele authentieke interieurelementen bleven bewaard in de gelagzaal: houten lambrisering met omlopende houten zitbanken waarin de verwarming is verwerkt. Cementtegelvloer en mooi bewaarde, zwarte, eclectische schouw. Deur met gezandstraald glas.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, Sectie A, 1865/10, 1898/7.
  • S.N. 2002: Toernee générale, Oude Linkebeekse cafés herontdekt, Linkebeek.

Bron: DAVELOOSE B. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Linkebeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Daveloose, Barbara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Grand Café de la Gare [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212567 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.