erfgoedobject

Kleuterschool

bouwkundig element
ID
212546
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212546

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kleuterschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kleuterschool
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige kleuterschooltje op ommuurd hoekperceel (hoek Hollebeekstraat-Boesdaal), nu gebruikt als chirolokaal onder de benaming "'t Schoolke".

Het gebouw wordt in 1928 in het kadaster geregistreerd. De heer Bergmans, landbouwer in Linkebeek verkoopt op dat ogenblik zijn land waarop een nieuwe "bouwing" wordt gezet. De nieuwe eigenaar van dit "landgebouw" wordt de "Vereniging zonder winstgevend doel, de zusters van Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën St. Genesius Rode". Een school wordt niet vermeld in het kadaster. De voormalige meisjesschool (zie Sint Sebastiaanstraat nr. 14) was eveneens eigendom van deze congregatie.

L-vormig complex van vier + drie traveeën onder aaneengesloten overkragend zadeldak. Lijstgevel op verhoogde begane grond in neotraditionele bak- en zandsteenstijl. Inkomtravee uitgewerkt als centraal puntgevelrisaliet met verdiepte rondboogdeur in hardstenen omlijsting, gevat in een uitgewerkte entablementomlijsting; bolkozijn in de top. Voorts tweeledig uitgewerkte drielichten met casementen, gevat in een hardstenen omlijsting en aflijnende houten kroonlijst.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, Sectie B, 1928/11.

Bron: DAVELOOSE B. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Linkebeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Daveloose, Barbara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kleuterschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212546 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.