erfgoedobject

Café Au jardin des fleurs

bouwkundig element
ID
212495
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212495

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig café 'Au jardin des fleurs', zie de deels bewaarde beschilderingen op de linker zijgevel en in het blinde venster in de voorgevel.

Vrijstaande woning tegen de straat met links een omhaagde tuin, in 1901 in het kadaster geregistreerd; ze werd opgetrokken in opdracht van 'Van Leliendael-Gilles, Jean-Baptiste (plekker te linkebeek)', zie ook het nu moeilijk te lezen opschrift 'J. B. Van Leliendael-Gilles' in de linker zijgevel. Een boek over de café's te Linkebeek vermeldt: 'Au jardin des fleurs was een vrij volks café met een mooie tuin die ook veel dagjesmensen wist te verleiden.'

Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, oorspronkelijk onder zadeldak, later ingebrachte mansarde. Gecementeerde lijstgevel met ingekleurde schijnvoegen. Op het gelijkvloers zijn de muuropeningen rechthoekig en zijn er nog luikduimen aanwezig, op de eerste verdieping zijn ze steekboogvormig en gevat in een vlakke gecementeerde omlijsting op doorlopende lekdrempels.

Centraal blind venster met bewaarde sporen van de beschildering verwijzend naar de oorspronkelijke functie als café: 'Au jardin des fleurs, Estaminet-restaurant(?)'. Ook in de linkerzijgevel, met rond venster in de top, is de beschildering nog enigszins zichtbaar: 'Au jardin des fleurs, Estaminet-restaurant, J. B. Van Leliendael-Gilles.'

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, Sectie C, 1901/20.
  • S.N. 2002: Toernee générale, Oude linkebeekse cafés herontdekt – A la découverte des anciens cafés de Linkebeek, Linkebeek, 38.

Bron: DAVELOOSE B. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Linkebeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Daveloose, Barbara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Café Au jardin des fleurs [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212495 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.