Boswachtershuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boswachtershuis

Beschrijving

Boswachtershuisje, gelegen aan het uiteinde van het kasteeldomein Dwersbos en vermoedelijk oorspronkelijk een deel ervan. In het kadaster geregistreerd in 1865 op grond van het Sint-Jansgasthuis te Brussel.

Vrijstaande, onderkelderde baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder complex pannen dak met bepleisterde en beschilderde gevels op gepikte plint. Voorgevel uitgewerkt als lijstgevel met dubbelhuisopstand, gemarkeerd door een puntgevelrisaliet met rondbogig dakvenster en horizontaal geaccentueerd door een geprofileerde puilijst tussen beide verdiepingen. Licht getoogde muuropeningen op de begane grond, op de eerste verdieping een combinatie van kleine getoogde muuropeningen en casementen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, Sectie A, 1865/1.
  • GEYSELS A. 2008: Rond de Alsembergsesteenweg, Sjoenke, Gemeenschapskrant Linkebeek 292, 10-11.