Villa van 1909

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa van 1909

Beschrijving

Villa van 1909, zie jaartal in de gevel, gelegen boven het straatniveau en omgeven door een grote tuin die door een ijzeren hek is afgesloten van de straat. In deze villa woonde tijdelijk de Duitse bankier Hess, mecenas voor de vele kunstenaars die in Linkebeek vertoefden (zie Hess-de Lilezlaan).

Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen op verhoogde begane grond onder complex dak. Voortgaande op het uitzicht oorspronkelijk lijstgevel met dubbelhuisopstand, gecementeerd en witbeschilderd, gemarkeerd door een centrale inkomtravee die bekroond is met een puntgevel en afgelijnd door geblokte lisenen die herhaald worden op de oorspronkelijke hoeken. De rechtse travee, vermoedelijk een latere toevoeging (zie licht verschil in uitzicht), wordt eveneens door een puntgevel bekroond. Combinatie van rechthoekige en steekboogvormige muuropeningen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, Sectie A, 1910/2.
  • GEYSELS A. 2008: Rond de Alsembergsesteenweg, Sjoenke, Gemeenschapskrant Linkebeek 294, 8-9.