Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

Beschrijving

Oorspronkelijk twee afzonderlijke woningen respectievelijk "Chalet du Pignon" (zie paneel in deurrisaliet) en "Paix du Soir - Avondvrede" (zie borstwering), geregistreerd in het kadaster in 1898. Uit de mutatieschetsen van het kadaster blijkt dat de woningen in 1906 worden vergroot, mogelijk wordt dan het rusthuis opgericht en krijgen de huizen hun huidig uitzicht.

Onderkelderde burgerhuizen voorafgegaan door voortuintjes en toegankelijk via een ijzeren hek tussen pijlers met decoratieve muurbanden. Baksteenbouw van twee en drie traveeën en twee bouwlagen onder complexe bedaking. Lijstgevels, respectievelijk met enkelhuis- en dubbelhuisopstand, gemarkeerd door deurrisalieten met speklagen en decoratieve muurbanden. Steekboogvormige muuropeningen, met uitzondering van het benedenvenster van nummer 41B dat rechthoekig is en gevat is in een entablementomlijsing van imitatie(?)natuursteen.

Overal vernieuwd schrijnwerk. Baksteenversiering op de borstwering en in de fries. Na de opening van het nieuwe rusthuis "Avondvrede" (Alsembergsesteenweg nummer 68) is er beslist om van dit gebouw appartementen te maken, verbouwing lopend tijdens inventarisatie (11 maart 2010).

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, Sectie A, 1898/1, 1906/7.
  • GEYSELS A. 2008: Rond de Alsembergsesteenweg, Sjoenke, Gemeenschapskrant Linkebeek 294, 8-9.