Oorlogsgedenkteken Maurice Vandeputte

Beschrijving

Eenvoudige gedenkplaat bevestigd tegen de voorgevel. De blauwe hardsteen vormt een lijst van dezelfde vorm als het bronzen paneel dat erop bevestigd is: onderaan afgerond en bovenaan golvend. Centraal bovenaan het brons ziet men het logo van het Geheim Leger, in laagreliëf. Dit logo wordt geflankeerd door de tekst: "GROSZ-ROSEN" en "9 NOVEMBER 1944". Hieronder lezen we: "AAN KAPITEIN-KOMMANDANT/ VAN DE PUTTE MAURICE/ GROEPSKOMMANDANT". Het oppervlak van de hardsteen toont een verfijnde frijnslag die decoratief werkt. De gedenkplaat werd op 7 mei 1950 ingehuldigd, het is een schenking van La Sarcelle, een groep binnen het Geheim Leger, aan de weduwe van kapitein-commandant Maurice Vandeputte, die hier destijds woonde. De naam op het gedenkteken is dus foutief gespeld. Op het gedenkteken vinden we signaturen van "ONTW. HALLAERT M." en "BRONS. VINDEVOGEL Zwijnaarde".

• Karel Haerens, Gentse gedenkplaten, Gent 1976, p. 76-77.
  • Luc Lekens, Gent in 99 gedenkplaten, Gloucestershire 2009, p. 84.
  • Stadsarchief Gent, Fototheek Straatmeubilair, negatiefnr. 1438 (opnamedatum : aug. 1979).

Bron: Depestel Sarah 2009: Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, onuitgegeven masterthesis Artesis Hogeschool Antwerpen.
Auteurs: Depestel, Sarah