Oorlogsmonument van Ninove

Beschrijving

Oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog voor de gesneuvelden, weggevoerden en weerstanders van Ninove.

Dit groots oorlogsmonument staat als een sterk beeldbepalend element op het Kerkplein, vlak vóór de zandstenen afsluiting met pijlers en smeedijzeren hekwerk van de vroegere norbertijnenabdijkerk. Het werd daar kort na de Eerste Wereldoorlog geplaatst.

Beeld van een rechtstaande vrouwenfiguur met lauwerkrans die de vrede symboliseert. De rechterknie van de vrouw rust op een soldatenhelm.

Dit beeld staat op een grote vierkanten sokkel waar het volgend op staat: AAN ONZE HELDEN 1914-1918, 1940-1945. Rechts staan de namen van OVERLEDEN WEGGEVOERDEN 1914-1918 en de GESNEUVELDE SOLDATEN EN WEERSTAND 1940-1945.

Onderaan de platen staat de naam DEVILLE A. Zowel aan de linker- als aan de rechterzijde prijkt er een kleine afbeelding van een bronzen wapenschildje, ingewerkt in de steen.

• D'HUYVETTER C., De LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.

Bron: Beschermingsdossier DO002348 (2010)
Auteurs: Van Branden, Gudrun