Neoclassicistisch winkelhuis

Beschrijving

In 1884 dient de Société Anonyme du Sud d'Anvers een bouwaanvraag in voor tien burgerhuizen en tien winkelhuizen in de Brederodestraat, naar ontwerp van architect Henri Thielens. De vennootschap investeerde in deze woningen om de verkoop van de percelen te promoten ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling die plaats zou vinden in de wijk. Daardoor kunnen ze gezien worden als modelwoningen voor het Zuid. Het gaat om woningen van drie traveeën en drie of vier bouwlagen onder zadeldak. Voor de afwerking van de lijstgevels worden een aantal typeplannen voorzien, maar allemaal zijn ze te herkennen aan een elegant centraal dakvenster met gebogen fronton dat boven de houten kroonlijst uitkomt. Op die manier zijn anno 2010 nog negen van de twintig woningen te registreren in het straatbeeld.

In de bouwaanvraag bewaard in het stadsarchief zijn vier bladen bewaard, met in totaal vijf typegevels. Nr. 124 gaat terug op het "Winkelhuizen voorgevelplan N° 5" dat op Blad N° 10 wordt getekend. Het winkelhuis telt drie bouwlagen en drie traveeën onder een leien mansardedak met centraal dakvenster met rond fronton. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel is regelmatig geritmeerd door de rechthoekige muuropeningen en de doorlopende onderdorpels. Op het gelijkvloers, een zeer sobere houten winkelpui, met deur en breed etalagevenster binnen hetzelfde kader, van elkaar gescheiden door een paneel met verdiept spiegelboogvormig veld. In 1907 wordt het uitstalraam vervangen. Standaardafwerking van de bovengevel met houten kroonlijst op klossen, omlijste muuropeningen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1884 # 1084, 1907 # 1024.
  • STYNEN H. & DUVOSQUEL J.-M. 1993: Omtrent het Antwerpse "Zuid", Monumenten "be"leven, Brussel, 15.
  • PRIMS L. & DE MEYER R. 1993: Het Zuid (Antwerpen 1875-1890). Architectuur & maatschappij, Antwerpen, 68-71.