Oorlogsgedenkteken Belgische soldaten

Beschrijving

Op de Westerbegraafplaats, bij de Belgische oorlogsgraven, bevindt zich deze stèle. Ze kwam er dankzij de Gentse gemeentescholen.

Dit gedenkteken bestaat uit een bronzen gedenkplaat in een houten kader. Het geheel is aan een zwart geverfde stalen beugel opgehangen.

Bovenaan is een figuratieve voorstelling in laagreliëf aangebracht, waaronder de tekst: "AAN ONZE/ HELDEN/ GEVALLEN OP 'T VELD/ 1914 - VAN EER - 1918/ DE LEERLINGEN/ DER GEMEENTESCHOLEN/ GENT - 21 JULI - 1919". Het laagreliëf bovenaan stelt een vrouwelijke figuur voor, een geest, ze verschijnt als rookpluim uit een olielamp en houdt haar armen wijd opengespreid. In haar handen houdt ze kransen, versierd met linten vast. De olielamp staat symbool voor het licht dat de boze geesten verdrijft en de kransen kunnen we interpreteren als symbool dat elk einde ook een nieuw begin voorstaat.

Rechts onderaan vinden we de signatuur "PIERRE TAVENIER" terug.

Bron: Depestel Sarah 2009: Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, onuitgegeven masterthesis Artesis Hogeschool Antwerpen.
Auteurs: Depestel, Sarah