Oorlogsmonument

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument

• is aangeduid als beschermd monument Oorlogsmonument

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Begraafplaats Campo Santo

Beschrijving

In een cirkelvormig bloemenperk werd in 1926 een herdenkingsmonument geplaatst ter ere van de gesneuvelden, opgeëisten en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog in Sint-Amandsberg. De beeldhouwer van dit gedenkteken is Aloïs De Beule.

Het arduinen voetstuk bestaat uit een zeskantige zuil, die omgeven wordt door drie grote beelden en waartussen de talrijke namen van de gesneuvelden en de oorlogsslachtoffers zijn opgesomd. Deze levensgrote beelden stellen een soldaat, een opgeëiste en een burger voor. Elk beeld kijkt uit op een andere straat.
Op het voetstuk staat een gevleugelde, bronzen vrouwenfiguur die de vrijheid symboliseert. Boven haar hoofd houdt ze met beide handen gestrekt een zwaard, een lauwerkrans en een palmtak. Ze symboliseert de vrede en de overwinning.

Tekst op de fries van de zuil:
T LAND RIEP HEN/ ZIJ GINGEN EN VIELEN/ 1914-1918
soldaten/ soldaten/ opgeëisten
(namen)/ (namen)/ (namen)
burgerlijke slachtoffers
(namen)

• Archief Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, DO01035, Campo Santo en onmiddellijke omgeving, beschermingsdossier.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4ND, Brussel - Gent.
  • DE KNIBBER C. 1936: Oorlogsmonumenten, in: Aloïs De Beule, Dendermonde, 69-75.
  • DE WILDE E.I. 1994: Aloïs De Beule, beeldend vormgever realist doorheen stijlen (1861-1935), onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Universiteit Gent.
  • DE WILDE E.I. 1994: Aloïs De Beule tussen neogotiek en realisme, in: Neogotiek in België, Tielt, 157-159, 220.

Bron: Beschermingsdossier DO002348
Auteurs: Van Branden, Gudrun