Oorlogsgedenkteken wijk Ter Platen

Beschrijving

Op de hoek van de François Benardstraat en de Gustaaf Callierlaan bevindt zich het monument ter ere van de gesneuvelden van de wijk Ter Platen, opgericht door buurtbewoners en de plaatselijke afdeling van de NSB. Het is een plaat uit Belgische blauwe hardsteen, die sterk gelijkt op die in de Karel Antheunisstraat. Ze werd dan ook door dezelfde kunstenaars vervaardigd, ze signeerden hier als "JAN MAHU / STEENHOUWER" en "G.V.D. MEERSCHE / BEELDHOUWER".

Bovenaan is de plaat met een laagreliëf versierd. Over twee uitstulpingen in de hoeken van het paneel ligt een lange bloemenketting. Deze loopt door over de soldatenhelm die centraal bovenaan uitgebeeld werd. De ketting loopt langs de zijkanten van het paneel omlaag tot ongeveer halverwege. Hieronder ziet men links de datering '1914' en rechts '1918'. Onder deze data bevinden zich hardstenen haken, ze zijn met een drieledige groef versierd en dienen voor het ophangen van bloemenkransen.

Centraal bovenaan bevinden zich 17 namen van gesneuvelde militairen, hieronder werden nog 4 namen van gesneuvelde burgers in de steen gekapt. Alle letters werden uitgespaard in horizontale banden die in de steen gekapt werden. Het is waarschijnlijk dat hier ooit bladgoud aanwezig was, maar daarvan is nu geen spoor meer te bekennen, waarschijnlijk door te harde reiniging. Onderaan leest men de opdracht : 'AANGEBODEN DOOR DE / DEKENY TERPLATEN / AAN HARE / GEBUREN HELDEN'. De gedenkplaat is er versierd met een band waarop laurierbladeren en -besjes voorkomen.

• Stadsarchief Gent, Fototheek Straatmeubilair, negatiefnummer 210.

Bron: Depestel Sarah 2009: Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, onuitgegeven masterthesis Artesis Hogeschool Antwerpen.
Auteurs: Depestel, Sarah