Oorlogsgedenkteken van de 10e wijk

Beschrijving

Het betreft een oorlogsmonument dat op 18 september 1921 werd opgericht voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog werden op de pijlers links en rechts van het oorspronkelijke monument de namen van de gesneuvelden bijgekapt. Het is ook mogelijk dat deze pijlers er toen aan toegevoegd werden, maar dan is ook de balustrade (zie hieronder) niet origineel. De inhuldiging van dit tweede deel vond plaats op 15 juni 1952.

De hoofdstructuur bestaat uit een constructie van blauwe hardsteen. Deze bestaat uit een onversierde sokkel, waarop men centraal bovenaan leest : 'GESCHONKEN DOOR DE / INWONERS DER 10E WIJK (RABOT)'. Hierboven bevindt zich een bronzen laagreliëf op een blauwe hardstenen paneel met de namen van de gesneuvelden. Het betreft soldaten - gefusilleerden - weggevoerden - burgers en politieke gevangenen.

Het bronzen laagreliëf is een rechtopstaande ovaal, waarop twee figuren zijn afgebeeld. Een halfnaakte soldaat (hij draagt nog zijn soldatenhelm, broek en legerbottines) leunt aan tegen de arm van een vrouwenfiguur. Zijn hoofd ligt achterover en zijn rechterarm hangt slapjes naast zich. De man steunt op zijn rechterknie en houdt ondanks de stervende pose nog een zwaard in de linkerhand vast, dit steunt op de grond tussen zijn knie en linkervoet. De vrouw draagt eveneens een soldatenhelm en een licht gewaad. Zij staat rechtop en ondersteunt het hoofd van de man terwijl ze op hem neerkijkt. In haar linkerhand houdt ze een palmtak. Zij staat hier symbool voor het vaderland. Rondom is dit laagreliëf met een bladgouden omlijsting op de hardsteen benadrukt.

Hierboven ziet men een kroonlijst, waarop de tekst 'AAN ONZE HELDEN GESTORVEN VOOR HET VADERLAND'. Het geheel wordt door twee pijlers geflankeerd en vooraan afgeboord met een smeedijzeren balustrade, die plaatselijk getorst is. Op de blauwe hardsteen leest men "R. FINET STEENHOUWER WONDELGEM", het brons is gesigneerd door "ACHILLE BENTOS D.M. 1921".

• Stadsarchief Gent, Fototheek Straatmeubilair, negatiefnummer 1196 (opnamedatum: juli 1979).

Bron: Depestel Sarah 2009: Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, onuitgegeven masterthesis Artesis Hogeschool Antwerpen.
Auteurs: Depestel, Sarah