Oorlogsgedenkteken brandweer

Beschrijving

Deze gedenkplaat werd op 30 juni 1946 onthuld aan de toenmalige brandweerkazerne in de Academiestraat. Ze werd geschonken door de brandweer en de wijkafdeling NSB 3de wijk. Sinds de verhuis naar de nieuwe kazerne aan de Roggestraat, eind 2006, is ook het gedenkteken meeverhuisd.

Het gedenkteken eert zowel de brandweermannen die sneuvelden tijdens de Eerste als de Tweede Wereldoorlog. Het bestaat uit een robuust kader uit blauwe hardsteen, dat tegen de gevel aanleunt. Onderaan leest men de kunstenaarssignaturen "ONTWERP HALLAERT M.; CORNELIS MAISONS AUX ANGUILLES, 142 GAND". Bronnen vermelden ook G. Laforce als ontwerper. Onderaan de hardsteen is er een onversierde boord, waarop een kwarthol profiel rust. Centraal springt een travee naar voren, waaraan op ongeveer 80 cm hoogte een bronzen bloembak werd bevestigd. Deze is versierd met drie horizontale banden, onderbroken door een V-motief en door 3 schilden: links ziet men een klimmende leeuw (België of Vlaanderen), centraal het schild van de brandweer en rechts een schild met Gentse leeuw. Hierboven is in de hardsteen een rechthoekig kader uitgewerkt, met kwartbol profiel. In dit kader bevindt zich centraal een bronzen gedenkplaat, in een vorm die aan een kruis refereert. Centraal bovenaan leest men, tussen de leeuwen in: 'STAD GENT/ BRANDWEER/ HULDE AAN ONZE HELDEN/ 1914-18/ 1940-45'. Hieronder bevinden zich de namen van de gesneuvelden, bovenaan in twee kolommen die van mekaar gescheiden worden door een dubbele letter 'V', die na de Tweede Wereldoorlog vaak voorkomt als verwijzing naar 'vrede'. Onderaan deze gedenkplaat bevindt zich nog een schild met brandweerhelm en twee gekruiste bijlen, symbool voor de brandweer. Op het brons vindt men de signatuur "O. Piette" terug.

Aan twee bronzen consoles werden links en rechts van dit centrale bronzen paneel kransen opgehangen. Deze zijn eveneens uit brons vervaardigd en stellen eikenbladeren en eikels voor, op drie plaatsen met een lint samengebonden. De signatuur op de kransen luidt: "R. SUYS 1946".

• Stadsarchief Gent, Fototheek Straatmeubilair, negatiefnummer 264.

Bron: Depestel Sarah 2009: Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, onuitgegeven masterthesis Artesis Hogeschool Antwerpen.
Auteurs: Depestel, Sarah