Oorlogsmonument parochie Mijlbeek

Beschrijving

Het oorlogsmonument werd in 1920 opgericht vóór de parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand in de parochie Mijlbeek.

Historiek

In augustus 1919 drukte de pastoor van de Onze-Lieve-Vrouwparochie, E.H. Lauwereys, de wens uit om een gedenkteken op te richten. Het ging om een Heilig Hartbeeld met de namen van de oorlogsslachtoffers op de sokkel. Lauwereys stelde immers dat hij op 26 september 1914 een gelofte had afgelegd om een standbeeld op te richten. "Op den dag van het bombardement, toen wij in doodsgevaar verkeerden, deed ik de belofte het beeld van het Heilig Hart in ’t openbaar te vereeren, indien wij gespaard bleven." De gemeenteraad leverde het lapje grond en kwam tussen in de kosten. Een jaar later, op 5 april 1920, werd het beeld ingehuldigd.

De representatieve figuratieve voorstelling en de symboliek passen binnen het oeuvre van beeldhouwer Aloïs De Beule. Hij realiseerde heel wat oorlogsmonumenten onder meer te Bassevelde, Doornik, Ertvelde, Gavere, Ieper, Merelbeke, Sint-Amandsberg, Sint-Gillis Brussel, Zele, enzovoort.

Beschrijving

Het beeld werd door Karel Vindevogel (Zwijnaarde) gegoten en bestaat uit een bronzen beeldengroep van een Christus die een knielende moeder met kind en een soldaat zegent. In smekende houding vragen zij de bescherming van het Heilig Hart.

Op de voorkant staat het volgende: "DANK AAN HET H. HERT VAN JESUS/ 1914-1918/ HEER VERLEEN DE EEUWIGE RUST AAN ONZE GESNEUVELDEN EN OPGEËISTEN"

Op de sokkel langs de linkerzijde, de rechterzijde en de achterkant wordt een opsomming gegeven van de gesneuvelde soldaten, opgeëisten en burgers.

Onderaan het voetstuk staat de tekst die toegevoegd werd na de Tweede Wereldoorlog: "N.V.W./ NATIONAAL VERBOND DER WEGGEVOERDEN EN WERKWEIGERAARS/ 1942-1945/ GROOT AALST/ MEER DAN 180.000 LANDGENOTEN WERDEN GEDEPORTEERD/ 4000 KEERDEN NOOIT TERUG/ LAAT DIT NOOIT MEER GEBEUREN".

• DEFEVER G. s.d.: Een verleden in steen en brons. Standbeelden en gedenktekens in Aalst, Dendermonde en Gent (1830-1980), 30-31.
  • DE WILDE E.I. 1994: Aloïs De Beule, beeldend vormgever realist doorheen stijlen (1861-1935), (niet gepubliceerde licentiaatsverhandeling Universiteit Gent).
  • De WILDE E. I. 1994: Aloïs De Beule tussen neogotiek en realisme, in: Neogotiek in België, Tielt, 157-159 en 220.
  • SAEYS R. & VERNAEVE W. 2003: Mijlbeek van praterij tot parochie, Aalst, 46.
  • UYTTERSPROT M. s.d.: De parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouwbijstand te Aalst Mijlbeek.
  • VAn DER VURST P. 2005: Heilig hart van de heerlijkheid Popperode tot parochie 75 jaar kerk, 80 jaar parochie, 875 jaar geschiedenis, Aalst, 35.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002348, Oorlogsmonumenten in Oost-Vlaanderen.
Auteurs: Van Branden, Gudrun