Oorlogsgedenkteken van de 7e wijk

Beschrijving

Het gedenkteken ter ere van de gesneuvelden uit de 7e wijk van Gent, de Heerniswijk, werd opgericht dankzij het initiatief van buurtbewoners van de dekenij en de plaatselijke wijkafdeling van de NSB. Het werd ingehuldigd op 25 juni 1922.

Het gedenkteken bevindt zich tegen de tuinmuur op de hoek met de Kasterbant en is opgebouwd uit een sierlijk uitgewerkt kader in blauwe hardsteen, versierd met bronzen elementen, waaronder een verfijnd laagreliëf van de beeldhouwer Geo Verbanck.

Voor het monument werd, eveneens in hardsteen, een bloembak geplaatst. De tekst hierboven luidt 'DULCE PRO PATRIA MORI'. Een smeedijzeren fakkelhouder bevindt zich tussen de bloembak en vermelde tekst. Bovenaan het monument, op de kroonlijst, leest men 'IN MEMORIAM'. Hieronder werd een geprofileerde band aangebracht, onderaan afgewerkt met een tandlijst. Hieronder bevindt zich dan het bronzen laagreliëf, waaruit onderaan een uitsparing voorzien is voor het hardstenen paneel waarop de namen van de gesneuvelden te zien zijn.

Op het reliëf zien we links twee kinderen in profiel : vooraan een meisje, achter haar een jongen. Zij houdt bloemen in haar handen, terwijl de jongen bloemen over een man strooit, die voor hen op een baar ligt. Over zijn soldatenkledij draagt deze man ook een lichte lijkwade. Hij ligt stijfjes, met gesloten ogen, tegen een gevleugelde vrouwenfiguur aan, die achter hem staat. Deze vrouw ondersteunt de man met haar linkerarm, terwijl ze hem op het voorhoofd kust. In haar rechterhand houdt ze een tak boven de man. In het hardstenen paneel onder de gestorven soldaat werden de namen van de gesneuvelde strijders en opgeëisten van de wijk Heernis gekapt. De letters werden met bladgoud ingekleurd. De twee kolommen namen worden van mekaar gescheiden door een bronzen zwaard waarrond een olijftak gestrengeld is. Het zwaard kan hier symbool staan voor martelaarschap, de olijftak voor vrede. Op de hardsteen onder de kinderen werd een bronzen voorstelling van een klimmende leeuw aangebracht, onder de vrouw de Gentse leeuw (met kroontje op en kruisje om de hals).

Op de hardsteen tussen de ingekapte datum '1918' en de Gentse leeuw is een smeedijzeren fakkelhouder aanwezig. Tussen de datum '1914' en de andere leeuw is deze houder verdwenen. In de tuinmuur werden aan weerszijden van het monument houders voor een vlaggenmast aangebracht. Het bronzen laagreliëf is van de hand van Geo Verbanck en werd vervaardigd in de bronsgieterij Fonderie Vindevogel uit Gentbrugge. Architect Jules Van den Hende stond in voor het algehele ontwerp.

• Stadsarchief Gent, Fototheek Straatmeubilair, negatiefnummer 1127 (opnamedatum: juli 1979).

Bron: Depestel Sarah 2009: Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, onuitgegeven masterthesis Artesis Hogeschool Antwerpen.
Auteurs: Depestel, Sarah