Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Deze neoclassicistische woning van drie bouwlagen en drie traveeën onder leien mansardedak kreeg haar huidige uitzicht circa 1916, wanneer de heren G. en M. Janssens een burgerwoning laten vergroten tot een rentenierswoning. Hierbij wordt de bestaande woning bijna volledig heropgebouwd: verhoging met een bouwlaag en een mansarde, verdubbeling van het volume naar achter toe, nieuwe opbouw van de gevel. Bouwmeester Frans Meunier ontwierp de verbouwing, als aannemer voerde hij de werken ook samen met zijn broer uit.

Statige woning van drie traveeën en drie bouwlagen onder leien mansardedak met centraal dakvenster. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met imitatievoegen, hardstenen plint met keldervensters en houten kroonlijst op klossen. De gevel wordt gedomineerd door een grote houten erker op de eerste verdieping met mooie roedeverdeling in de bovenlichten. Op de erker, een fraai ijzeren balkon, toegankelijk via rechthoekig deurvenster met smalle flankerende vensters. Lage begane grond met rechthoekige muuropeningen, houten schuiframen bewaard; deur in geajoureerd ijzerwerk dateert wellicht uit de jaren 1920.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1916 # 7000.