Burgerhuis uit het interbellum

Beschrijving

Woning gebouwd in 1929 voor advocaat Paul De Schryver naar ontwerp van architecten Alfred Portielje & Jan De Braey. De woning is wellicht gebouwd op de plaats van een tijdens de Eerste Wereldoorlog beschadigd huis. Enkelhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder plat dak, met een lijstgevel in eenvoudige neostijl. De vergelijking van een foto uit 1914 waarop de vernielde huizen met nrs. 35 tot 41 zijn te zien, leert ons dat de oorspronkelijke woning een eenvoudig neoclassicistisch burgerhuis was.

Lijstgevel bekleed met een similinatuurstenen parement en afgeboord met houten kroonlijst. Lage begane grond uitgewerkt als sokkel, met imitatievoegen in het parement; deze bouwlaag wordt gebruikt voor bureel, ontvangstruimtes en keuken. De woonruimtes van de eigenaars bevinden zich op de tweede en derde bouwlaag, die geaccentueerd worden door een grote, over de verdieping doorlopende gebogen erker. Een balkon met fijne ijzeren leuning op de bovenverdieping. Rechthoekige vensteropeningen boven en beneden; in de erker rondbogige en getoogde vensteropeningen in omlijsting en op bel etage met ijzeren borstwering. Het verzorgde houten schrijnwerk, met gebogen belijning, is overal bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1929 # 32639.
  • Stadsarchief Antwerpen, Beeldarchief, FOTO # 15104.