• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerwoning, volgens kadastergegevens in 1911 opgetrokken voor handelaar Jules Maes-Goormachtigh, samen met zijn broer Alidor Maes (zie nummer 23) eigenaar van de Plaatsmolen en cichorei-ast.

Schuin op de weg georiënteerde woning in neogotische stijl, van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Nieuwe gootlijst. Roodbakstenen gevel getypeerd door markante sierankers en opengewerkt door segmentboogvormige vensteropeningen. Bewaard houtwerk op het gelijkvloers: schuiframen met kleine roedeverdeling in de bovenlichten voorzien van geel glas. Rondbogige toegang met twee, door een stijl gescheiden deuren getypeerd door fraai houtsnijwerk, onder rondbogig bovenlicht met kleine roedeverdeling. Gevel verticaal geleed door toepassing van de Brugse travee, met maaswerk in de boogvelden. Licht uitspringende twee linkertraveeën, gescheiden door liseen met getrapte bekroning, uitlopend in een combinatie van een trap- en puntgevel. Rechter travee met dakvenster onder puntgevel. Gebruik van natuursteen voor plint in gebouchardeerde natuursteenblokken, dorpels, consoles, kraagstenen, dekstenen en topstukken. Schuin tegenover het hoofdvolume ingeplante lagere aanbouw onder afgeplat leien zadeldak met zelfde stijlelementen. Tandfries en poort onder ijzeren latei en segmentbogig boogveld met metselwerk in visgraatverband. Zuidelijke zijgevel met oren en afgeknotte top. Driezijdige erker op natuurstenen consoles en onder leien dakje. Noordelijke zijgevel met houten gevelkapelletje. Oorspronkelijke indeling in twee wooneenheden (zie dubbele deur), thans linkerdeel ingericht als praktijkruimte.

Interieur. Vernieuwde ruimtes aan achterzijde en in de praktijk. Grotendeels behouden interieurindeling. Onder meer bewaarde keramische tegelvloeren (mozaïek en floraal motief), trappen met vierkante trappaal met bolbekroning, hal met lambrisering in marmerimitatie, leeuwenkopconsoles, bewaarde deuren met gele beglazing. Rechterhuis ingericht in neo-empire, onder meer met driehoekige supraporta's, palmetmotieven, dubbele zuiltjes en grijsgeaderde schouwmantel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Egem, 1912/4.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien