Dorpswoning met smidse

Beschrijving

Woning en voormalige smidse, gebouwd in 1870 door veldwachter Augustin Meerhaeghe, later ten oosten vergroot met schuuraanbouw en tijdens het interbellum voorzien van een nieuwe gevel. Volgens literatuur voorheen smidse Spriet.

Eénlaagswoning van vijf traveeën onder zadeldak in mechanische pannen. Opvallend geelbakstenen parement getypeerd door dambordpatroon van uit- en inspringende baksteenkoppen. Brede bepleisterde banden en natuurstenen plint. Hoger opgetrokken centrale traveeën onder puntgevel, met licht verdiepte deurtravee gevat binnen getrapte mijterboogvormige nis. Rechte muuropeningen onder strek, voorzien van bewaard houtwerk, onder meer ramen met horizontale houten roedeverdeling. IJzeren deur onder dito bovenlicht met getrapte geometrische patronen. Nieuwe gootlijst. Schuuraanbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen. Poort onder ijzeren latei voorzien van rozetten en centrale schuifpoort. Voorheen rechts getoogd getralied venster, thans vernieuwd gevelparement aan voorzijde. Achtergelegen haakse aanbouwen onder zadeldak in Vlaamse en mechanische pannen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Egem, 1871/2.
  • VANDECAVEYE E., DEVOLDERE W., Egem in oude prentkaarten, Tielt, 1978, foto 5.