Samenstel van dorpswoning en winkel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woon- en winkelpand

Beschrijving

Samenstel van een woning en winkelpand, in 1909 als één geheel gebouwd en in 1940 in twee aparte wooneenheden gesplitst. Op nummer 10 was van 1909 tot 1919 café "De Noordpool" gevestigd.

Ensemble van twee maal twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische en vernieuwde Vlaamse pannen. Roodbakstenen gevel opengewerkt door segmentboogvormige muuropeningen. Gebruik van natuursteen voor banden, doorlopende onderdorpels, plint en aanzet- en sluitstenen in de ontlastingsbogen. Bewaarde T-ramen bij nummer 10. Bewaarde overkragende houten kroonlijst voorzien van tandlijst en klossen, op modillons die de ondergelegen baksteenfriezen omlijsten. Vernieuwde winkelpui bij nummer 10, naar het oosten doorlopend in éénlaagsvolume onder zadeldak in Vlaamse pannen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Egem, 1910/8, 1942/3.
  • ARICKX V., Geschiedenis van Egem. Deel II: Egem sedert de Franse Revolutie, Kortrijk, 1982, p. 354.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien