Boerenwoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve, gegroeid uit vlasfabriek in 1926 opgericht door C. Spriet-Lemey. In 1930 en 1946 laat de weduwe Spriet-Lemey achtereenvolgens de woning met nummer 3 en nummer 1 bouwen. Later opgetrokken landgebouw en loodsen.

Nummer 3 van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak in mechanische pannen. Donkerrode baksteenbouw afgezoomd door getrapte tandlijst, waarin rechthoekige muuropeningen onder ijzeren latei voorzien van rozetten. Nieuw schrijnwerk. Nieuwe deur in de zijgevel.

Ten westen aanpalend aan nummer 1 in verwaarloosde staat, enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met achterbouw van één bouwlaag onder zadeldaken. Oranjerode baksteenbouw opengewerkt door rechthoekige muuropeningen onder ijzeren latei voorzien van rozetten waarin bewaard houtwerk (T-ramen en drieledige ramen met verticale roedeverdeling in de bovenlichten). Rechte erker in zijgevel onder schilddak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Egem, 1926/2, 1930/3, 1946/1.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien