Burgerhuis ontworpen door Adolphe Van de Kerkhove

Beschrijving

Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een mansardedak, volgens een bouwaanvraag van 1908 naar ontwerp van architect Adolphe Van de Kerkhove. Deze woning is het eerste pand dat langs de Tentoonstellingslaan werd opgetrokken.

Duidelijke art-nouveau-inslag, voornamelijk in de afwerking van de vensters, het hout- en smeedwerk van de toegangsdeur, de deurgreep en het hoger oplopende rechter zijrisaliet met halfronde topgevel. Ook de sgrafittopanelen op de borstweringen onder de vensters met een vormgeving van gestileerd hekwerk en bloemen, verwijzen duidelijk naar de art nouveau. Boven de erker staat '1909' ingewerkt, omkaderd door een sierlijk lijnenspel van blad- en bloemmotieven.

Bepleisterd gevelparement op een sokkel van blauwe hardsteen met twee kelderramen, afgewerkt met fraai smeedwerk. De smalle deurtravee is afgelijnd met een stucfries onder de gootlijst. Gekoppelde rondboogvormige benedenvensters. Bovenverdiepingen met markerende erker en rondboogvenster tussen versierde pilasters met een vrouwenhoofdje onder de hoekpostamenten van de topgevel.

De oorspronkelijke ommuurde tuin langs de straat werd vervangen door een garage met daktuin.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1908/A/37.
  • BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 40-41.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.

Auteurs: Depuydt, Katrijn