Veldkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Veldkapel

Beschrijving

Veldkapel gelegen in een landelijke omgeving nabij de Mark en de grens met Edingen (Waals-Brabant). Niet-georiënteerde kapel, vlak naast de spoorwegbedding, minstens opklimmend tot 1760 (zie graffito deur).

Witgeschilderde verankerde baksteenbouw op gepikte plint, rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting en later toegevoegd portaal ten zuidwesten.

Portaal onder kunstleien zadeldak met open portiek ondersteund door twee hardstenen Toscaanse zuilen en overwelfd met baksteen. Fronton afgewerkt met houten planken. Rechthoekige opgeklampte bespijkerde deur met smeedijzeren beslag, onder houten latei, verscheidene graffiti op de deur, onder andere "NDC 1760 N BERTA". Waarschijnlijk gaf deze deur oorspronkelijk toegang tot de kapel zelf, en werd ze naar voren verplaatst bij de aanbouw van het portaal. Verwerking van blauwe hardsteen in de omlijsting.

De oorspronkelijke kapel is een witgeschilderd bakstenen gebouw op gepikte zandstenen sokkel, één travee en één bouwlaag onder kunstleien zadeldak met bekronend ijzeren kruis. Tuitgevel met vlechtingen en centraal oeil-de-boeuf met deels hardstenen omlijsting. In de zijgevels twee rechthoekige vensters met vlakke hardstenen omlijsting en diefijzers. Steenkappersteken in de omlijsting van het noordoostelijke venster. De gevels worden afgelijnd door een uitgewerkte baksteenfries.

Het portaal heeft een zwarte hardstenen tegelvloer, in de kapel een gestuct(?) altaar. De kapel was niet toegankelijk tijdens het onderzoek.

Auteurs: Thomas, Hans