• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Burgerwoning, volgens kadaster in 1912 gebouwd door de weduwe en kinderen van landbouwer Jan Devriese-Noppe op een hoevesite voorheen gekend als het "Kamerlinksleen" (zie landboek Egem, 1725). De hoevegebouwen worden in de 20ste eeuw afgebroken. De woning was van 1971 tot 1977 in gebruik als gemeentehuis, in het boogveld boven de deur prijkte het wapenschild van de familie del Rio.

Eénlaagse woning van vijf traveeën onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen, afgescheiden van de straat door klein voortuintje. Dubbelhuis in rode baksteenbouw, geritmeerd door korfboogvormige muuropeningen binnen een rondboogvormig spaarveld. Aflijnende muizentandfries onder nieuwe gootlijst. Centraal dakvenster met tweelicht (rondbogige vensters gevat binnen korfboognis) onder trapgevel met overhoeks topstuk. Gebruik van natuursteen voor dorpels, kraagstenen en consooltje trapgevel. Vernieuwd schrijnwerk. Garageaanbouw aan oostzijde.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Egem, 1913/13.
  • ARICKX V., Geschiedenis van Egem. Deel I: Een dorp voor de Franse Revolutie, Kortrijk, 1982, p. 488.
  • ARICKX V., Geschiedenis van Egem. Deel II: Egem sedert de Franse Revolutie, Kortrijk, 1982, p. 117.
  • VANDECAVEYE E., Het verdwenen kasteel van Egem, in De Roede van Tielt, jg. 6, nr. 2, 1975, p. 3-10.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien