Herberg Het Kruis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Het Kruis

Beschrijving

Voormalige herberg "Het Kruis", in 1912 gebouwd in opdracht van Henri Ampe-Mattheus, eigenaar van de steenbakkerij langs de Brugsesteenweg (zie nrs. 170-172). Herbergfunctie van 1912 tot circa 1965. Roodbakstenen woning van één bouwlaag en respectievelijk drie (Egemsebinnenweg), één (afgeschuinde hoek) en vier (Kasteeldreef) traveeën, onder vernieuwd schilddak in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Gevels afgeboord door samengestelde tandlijst. Verdiept verticaal motief met getrapte bekroning in beide straatgevels. Getoogde muuropeningen voorzien van vernieuwd schrijnwerk. Vensteropeningen voorzien van sponning voor de luiken (verdwenen), bewaarde luikogen. Gecementeerde plint met getralied keldergat. Verankerde roodbakstenen aanbouw onder zadeldak aan zuidzijde, blinde straatgevel.

Afgeschuinde hoek getypeerd door beeld van gekruisigde Christus, omringd door lichtnet met lampjes binnen verdiepte rondboognis. Christusbeeld aangebracht tegen wand van witte faiencetegels met toepassing van groene tegels voor de omlijsting, boven een sokkel uit breuksteen, afgesloten door een ijzeren hek, met voorliggende natuurstenen trede. Gepolychromeerde beschadigde Christus uit gips tegen een houten kruis voorzien van plaatje met opschrift "INRI".

• Gemeentearchief Pittem, Bouwaanvragen, 1911.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Egem, 1912/10.
  • ARICKX V., Geschiedenis van Egem. Deel II: Egem sedert de Franse Revolutie, Kortrijk, 1982, p. 348.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien