• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Woning, in 1920 in opdracht van brouwer Arthur Devriese-Desodt herbouwd na schade opgelopen door een bombardement tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Gesitueerd op de plaats van voormalige herberg "De Hert", circa 1670 opgetrokken door Joos Dujardin en circa 1700 door Wouter Dujardin, vanaf 1702 tevens burgemeester, uitgebreid met een brouwerij. Ook het secretariaat van het dorpsbestuur was in "De Hert" gevestigd. In 1852 worden de herberg en de bijhorende aanpalende woning ten noorden omschreven als "twee aaneenhoudende huizen, waervan het eene van twee stagien en het andere voor herberg genaemd den Hert, met aengebouwde groote Poort, Koeistal, Peerdestal, Brouwery, Mouterie, Bakoven en Tonnekot, benevens een groot Wagenhuis en eene Schuer, mitsgaders eenen Boomgaerd, twee Hovenierhoven beplant met alle slach van Fruitboomen, en twee stukken Zaeiland". Op een oude foto staan de stallen en mouterij afgebeeld als langs de Brugsesteenweg gelegen volumes onder zadeldak in Vlaamse pannen, met beschilderde bakstenen gevel op gepekte plint. Aanpalend lag een iets hoger opgetrokken mouterij met achtergelegen vierkante naar boven toe versmallende bakstenen schoorsteen. Herberg "De Hert" werd in 1918 stopgezet, de brouwerij nog tot 1930 verder uitgebaat, tot 1926 door de familie Devriese, de laatste jaren door Karel Verkest.

Roodbakstenen hoekpand van één bouwlaag onder mansardedak in mechanische pannen. Segmentboogvormige muuropeningen voorzien van vernieuwd houtwerk. Afgeschuinde hoektravee onder trapgevel met tot venster omgevormde deuropening, vensteropening onder houten latei. Lagere achteraanbouw onder haaks zadeldak, rechte muuropeningen onder houten latei. Zijgevel voorzien van een gecementeerde plint.

• Algemeen Rijksarchief Brussel, Topografisch-historische atlas, nr. 3240: Affiche voor de openbare verkoping van gronden en huizen te Egem, Lichtervelde, en Torhout door de Brugse notaris Van Sieleghem Questier, 9 november 1852.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Egem, 1920/16.
  • ARICKX V., Geschiedenis van Egem. Deel II: Egem sedert de Franse Revolutie, Kortrijk, 1982, p. 350.
  • VANDECAVEYE E., DEVOLDERE W., Egem in oude prentkaarten, Tielt, 1978, foto 19.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien