Eenheidsbebouwing

Eenheidsbebouwing uit de jaren 1920.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog worden drie bestaande huizen op deze plaats tot puin herleid. De huizen worden heropgebouwd in 1920-1921 naar ontwerp van architect Walter Vercoutere uit Izegem, in opdracht van de gebroeders Alphons (onderwijzer), Jules (koster) en Joseph (drukker) Veys uit Pittem. De heropbouw van de woningen kwam in aanmerking voor de "dienst der wederopbouw". De woningen werden eenvoudiger uitgevoerd dan voorgesteld op het bouwplan.

Rij van drie enkelhuizen van telkens twee traveeën in repetitief schema, in rode baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Vernieuwde kroonlijst. Korfbogige muuropeningen met grotendeels bewaard schrijnwerk: T-ramen met kleine roedeverdeling in bovenlicht. Arduinen onderdorpels. Houten voordeur bewaard bij nummer 11, met drieledige beglazing en bovenlicht in kleine roedeverdeling. Nummer 7 met later ingebrachte winkelpui, met bovenlicht in gekleurde beglazing tussen kleine roeden, op de verdieping gekleurd glas in lood; plint en dorpel in granito.

• Gemeentearchief Pittem, Bouwaanvragen.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1919/2.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien

Aanvullende informatie

Nummer 7 werd gesloopt en vervangen door nieuwbouw, waardoor er maar twee van de drie woningen van het oorspronkelijke ensemble (nummers 7-11) bewaard bleven. De gevel van nummer 11 werd witgeschilderd.

• Google Maps, Streetview, Verbieststraat 7, Pittem [online] (geraadpleegd op 11 oktober 2021).