Schuur met wagenhuis

Hoeve, bestaande uit 19de-eeuwse hoevegebouwen op oudere site, onder meer met aardappelkelder.

Tijdens het ancien regime ressorteert de hoeve onder de heerlijkheid van Claerhout. Op het renteboek van de heerlijkheid uit 1614 wordt bebouwing in L-vormige opstelling binnen een rechthoekige omwalling weergegeven. Op het landboek uit 1761 (27ste begin) wordt de hoeve in L-vormige opstelling weergegeven, met het boerenhuis op de huidige plaats en een landgebouw ten noordwesten, langsheen de straat. Ten oosten strekte zich een ruime eivormige walgracht uit, onderbroken aan de zijde van de hoeve. Bebouwing binnen de walgracht is verdwenen. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) is de walgracht nog te herkennen in de perceelsstructuur, de opstelling van de gebouwen onveranderd. In 1832 wordt het boerenhuis volledig of gedeeltelijk vernieuwd, zie jaartalsteen. Een kleine schuur ten westen van het erf wordt afgebroken in de jaren 1850. In 1880 wordt een vergroting van het woonhuis aan oostzijde geregistreerd. In 1883 wordt de woning opnieuw aan oostzijde uitgebreid. Ten zuiden van het erf wordt het huidige schuurvolume opgericht, het noordelijke landgebouw wordt afgebroken en kleiner heropgebouwd.

Losstaande hoevegebouwen in donkerrode baksteenbouw in L-vormige opstelling rondom een verhard erf. Ten oosten het boerenhuis van vijf traveeën onder pannen zadeldak. Straatgevel met getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk, arduinen onderdorpels. Noordelijke zijgevel met sporen van oostelijke verbreding en nokverhoging, in de voormalige geveltop, thans asymmetrisch, de jaartalsteen "1832". Erfgevel vernieuwd in witbeschilderde cementering met voegwerk- en plintimitatie, rechte muuropeningen.

Ten zuiden een schuurvolume onder golfplaten zadeldak. Getoogde deurtjes en stalvenstertjes, aan erfzijde deels vervangen door betonlateien. Rechte schuurpoort, aan zuidzijde nog in korfboogopening. Oostelijke zijgevel met jaartalsteen "1883". Westelijk wagenhuisgedeelte, wageninrit waarboven beplanking met laadluik.

Tussen woning en schuur een aardappelkelder onder begroeide aarden ophoping, met bakstenen voorwand met korfbogige toegang.

Ten noorden van het erf een nieuwe stal met incorporatie van oud muurdeel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1862/98, 1880/31, 1884/7.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nr. 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem", door D. Seghers, 1761, kaart 27.
  • Rijksarchief Kortrijk, Familiearchief de Limburg-Stirum, nr. 5: Renteboek heerlijkheid Claerhout, 1614.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien

Aanvullende informatie

Het boerenhuis en de aardappelkelder zijn gesloopt. De schuur met geïntegreerd wagenhuis is bewaard.