Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen

Eénlaagswoningen uit het begin van de 20ste eeuw.

Op dit perceel wordt in het tweede kwart van de 19de eeuw een langwerpig gebouw weergegeven (zie primitief kadasterplan, circa 1830), haaks op de straat gelegen, later opgedeeld in tweewoonst. In 1903 wordt dit volume afgebroken en wordt de huidige tweewoonst gebouwd, langsheen de openbare weg. Het oudere bakhuis blijft daarbij behouden (thans verdwenen). De woningen waren eigendom van het Bureel van Weldadigheid en werden gepacht door landbouwer Franciscus Defoer.

Samenstel van twee éénlaagswoningen van telkens vier traveeën in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen. Nummer 2 met aangepaste muuropeningen en vernieuwd schrijnwerk. Nummer 2bis met getoogde muuropeningen waarin houten schuiframen met klosjes op de wisseldorpel, arduinen onderdorpels. Gecementeerde plint, nieuwe deur.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1904/105.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien