Ensemble burgerhuizen

Beschrijving

Westelijke gevelwand tussen de Sint-Amandstraat en de monumentale trap die naar het Sint-Amandplein leidt. Vrij oorspronkelijk behouden drieëntwintig traveeën brede wand met hoekpanden van elk drie traveeën, zijpanden van vijf traveeën en centraal risaliet van zeven traveeën. Enkel bij nummer 42 werd de begane grond storend verbouwd.

Sint-Amandplein 4 met gelijkaardige zijgevel uitziend op het Sint-Amandplein voorzien van dubbele trap met bordes.

Nummer 30-41, met zijgevel aanvankelijk samen met de pleingevels ontworpen, doch uitziend op het verbindingsstraatje met het Kramersplein in het verlengde van de Sint-Amandstraat. Sterk verbouwd, gecementeerd parement met vijf bouwlagen onder doorlopende kroonlijst.