erfgoedobject

Herberg 't Oud Gemeentehuis

bouwkundig element
ID
211785
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211785

Juridische gevolgen

Beschrijving

De naam verwijst naar de functie van gemeentehuis die de herberg tot 1957 uitoefende. De herberg wordt voor het eerst als "Schepenhuys" of "Wethuys" vermeld in 1625. Van het midden van de 18de tot het midden van de 19de eeuw was er een brouwerij aan verbonden, geleid door de familie Van Severen. De herberg fungeerde tevens als vergaderplaats voor de in 1680 opgerichte Sint-Sebastiaansgilde. Achter de herberg was lange tijd een gevangenis gelegen. Op postkaarten van rond 1900 wordt het pand afgebeeld met opschrift "Gemeentehuis Estaminet".

Schuin tegenover de rooilijn gebouwd volume van zes traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak in mechanische pannen. Een geprofileerde kroonlijst zoomt een witbeschilderde verankerde lijstgevel met gepekte plint af. Licht getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Arduinen onderdorpels. Vergroot venster op de begane grond. Bepleisterde zijgevel.

  • DEVOLDERE W., Beelden uit het oude Pittem, in De Roede van Tielt, jg. 5, nr. 3, 1974, p. 28-32.
  • DEVOLDERE W., Een terugblik op de Markt van Pittem, in Het gemeentelijk infoblad Pittem-Egem, jg. 4, nr. 4, 2005, p. 16-17.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg 't Oud Gemeentehuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211785 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.