• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Woning van 1908, gebouwd door aannemer August Callens-Goethals. Een jaar eerder werd een oudere woning op deze plaats afgebroken.

Rijwoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak in mechanische pannen. Lijstgevel verticaal geritmeerd door lisenen, bovenaan afgezoomd door een rondboogfries, onder een vernieuwde kroonlijst op modillons. Op het gelijkvloers rechthoekige muuropeningen met ijzeren lateien onder een ontlastingsboog, op de verdieping rondbogige muuropeningen, voorzien van vernieuwd schrijnwerk. Parement in lichtrode bakstenen, verlevendigd door grijsbakstenen accenten voor banden, friezen op de borstwering van de bovenverdiepingen en ruitmotieven onder de kroonlijst. Centrale travee oplopend in een dakvenster met natuurstenen jaartalstenen waarin inscriptie "JAAR" en "1908" onder een afgeknot zadeldakje. Plint uit blauwe hardsteen.

• Gemeentearchief Pittem, Bouwaanvragen.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1907/8, 1908/4.