Gedenkteken Jozef Vandenbroucke en Julia Vandendriessche

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sculptuur Feniks

Beschrijving

Sculptuur "Feniks" uit 1973, ontworpen en uitgevoerd door de Pittemse kunstenaar Roger Bonduel. Opgericht ter herdenking van de Pittemse missionarissen Jozef Vandenbroucke en Julia Vandendriessche die in het midden van de jaren 1960 stierven tijdens onlusten in Congo.

Kunstwerk in inox dat een feniks verbeeldt, geplaatst op een cilindervormig betonnen voetstuk. Naastgelegen arduinen platen met inscriptie "PATER/ JOZEF VAN DEN BROUCKE/ 15-8-1933 30-5-1965" en "ZUSTER/ JULIA VANDENDRIESSCHE/ 18-11-1910 25-11-1964".

• Op gesprek bij kunstenaar Roger Bonduel, in Gemeentelijk Infoblad Pittem-Egem, jg. 8, nr. 2, 2009, p. 17.
  • Pater Adriaan-Jozef Vandenbroucke & Zuster Julia Vandendriessche, ter ere, Pittem, 3 juni 1973, Pittem, 1973.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien