Kapel van Onze-Lieve-Vrouw

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouw (van Lourdes)kapel, in 1978 door de zusters van Maria van Pittem gebouwd naar de plannen van de Pittemse architect Pascal De Jaeghere. De kapel vervangt een oudere bouwvallig geworden Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel, die dateerde van 1872, gebouwd door Karel Baert en familie. De kapel wordt evenwel nog niet wordt aangeduid op de topografische kaart van het Institut Cartographique Militaire van 1926 (op basis van veldgegevens van 1898). Deze landelijke bidplaats zou al snel een intense volksdevotie kennen.

Haaks op de weg ingeplante kapel, met voorliggend terras en gelegen in een perkje met groenaanplantingen. Bruine baksteenbouw onder zadeldak in bruine mechanische pannen. Getoogde, licht verdiepte toegang met houten deels beglaasde dubbele deur. Uitkragende topgevel met een door baksteenstrekken en witstenen schouder- en sluitstenen gemarkeerde dakrand, bekroond door een ijzeren voorhangend topkruis. Smalle rechthoekige vensters in de zijgevels. Interieur met bakstenen wanden onder een vlakke zoldering. Halfrond koor met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Tevens beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans en beeld van een biddende Bernadette.

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Pittem, s.l., s.d., nr. 7.
  • DEMEULEMEESTER A., Merkwaardige priesterfiguur in een gesloten plattelandsgemeente: Henri-Edmond Castel, pastoor van Pittem van 1865 tot 1886, in De Roede van Tielt, jg. 10, nr. 4, 1979, p. 196-226.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien