erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
21149
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21149

Juridische gevolgen

Beschrijving

Breedhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën met zadeldak (Vlaamse pannen). Empiregetinte, bepleisterde lijstgevel met rondboogvormige bovenvensters voorzien van booglijsten op imposten, volgens archiefstukken aanpassing van 1838 van oudere kern. Nummer 15 mogelijk zelfs opklimmend tot de 17de eeuw, namelijk met behouden achterpuntgevel. Later aangepaste muuropeningen op de benedenverdieping, nummer 15 met houten 19de-eeuwse winkelpui. Breed hoofdgestel met gelede architraaf, onversierd hoofdgestel en kroonlijst op klossen.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1838/5507.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

In vergelijking met de inventaristekst van 1979 zijn de woningen verhoogd met een bouwlaag; uitgevoerd volgens een bouwaanvraag van 1984. De huidige gevels verwijzen wel nog duidelijk naar de 19de-eeuwse, empire-getinte architectuur van de woningen voor de verbouwing. In hun huidige vorm dragen ze bij tot de erfgoedwaarde van het beschermde stadsgezicht.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Katoenspinnerij De Gandt-Vander Schueren en omgeving

  • Is deel van
    Sint-Pietersnieuwstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21149 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.