Villa Boussemaere

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Boussemaere

Beschrijving

Vrijstaand herenhuis, aan de straat gelegen. Met bijhorende tuin ingeplant op een ruim hoekperceel bij de Statieputstraat. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Volgens het kadaster gebouwd in 1910 in opdracht van de familie Vander Heyde – De Blauwe, die eveneens eigenaar was van het pand Stationsstraat nummer 225. Volgens een oude postkaart oorspronkelijk aan de straat voorzien van een voortuin afgesloten met een smeedijzeren hekwerk.

Verankerde bakstenen lijstgevel voorzien van een bepleistering. De gevel wordt horizontaal belijnd door imitatievoegwerk en de onderling verbonden onderdorpels. De gevel is opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen gevat in een geprofileerde omlijsting.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Eernegem, 1910/7.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie