Streulehoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Streulehoeve

Beschrijving

Zogenaamd "STREULEHOEVE" (zie naambord). Volgens de eigenaar oorspronkelijk een omwalde site. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd en bekiezeld erf. Deels behouden stoepen.

Historiek

De site staat met een woonhuis en schuur weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778). Ten zuiden van het erf weergave van een moestuin. Op het primitief kadasterplan van circa 1835 weergegeven als een site bestaande uit losse bestanddelen, u-vormig opgesteld rondom een boomgaard, ten zuiden van het erf bevindt zich een imposante schuur. Volgens het kadaster wordt in 1863 een volume ten westen van het erf afgebroken. Het woonhuis wordt uitgebreid in 1886 in noordelijke richting. Ten oosten van het woonhuis wordt een nieuw landgebouw gebouwd.

Beschrijving

Woonhuis. Ten oosten van het erf gelegen. Boerenhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak bedekt met golfplaten. Het boerenhuis is fasegewijs tot stand gekomen zie verschillende bouwsporen in de zijpuntgevel, rechts. Vermoedelijk in drie fasen tot stand gekomen. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) wordt een woonhuis weergegeven. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) wordt een groter volume weergegeven. Volgens het kadaster wordt het woonhuis uitgebreid in 1886.

Verankerde baksteenbouw, met witbeschilderde voor- en achtergevel boven een gepekte plint. Tegen de westgevel een waterput. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van behouden luiken en nieuw vensterschrijnwerk. Tegen de noordgevel van het woonhuis, een stal. In verschillende fasen tot stand gekomen. Verankerde baksteenbouw onder een zadeldak bedekt met Vlaamse pannen. Witbeschilderd boven een gepekte plint. Lijstgevel opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

Schuur. Ten westen van het erf gelegen. Gedateerd "1797" zie inscriptie balk. Oorspronkelijk een constructie in stijl- en regelwerk voorzien van planken en strooien dak. Voorzien van een nieuw gevelparement in de jaren 1940. Maalderij, vermoedelijk daterend uit de jaren 1950.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Eernegem, 1863/3, 1871/3, 1940/4.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie