Beschrijving

Achterin gelegen hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels bekiezeld erf. Deels behouden kasseien en stoepen. Ten oosten van het woonhuis aanwezigheid van een poel.

De gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen. Oorspronkelijk een omwalde site. Weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778), als een site toegankelijk via een lange dreef. Er worden twee gebouwen, met name een deel van het huidige woonhuis en een deel van de schuur weergegeven op een perceel voorzien van bomen. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) worden twee gebouwen parallel aan elkaar gelegen weergegeven. Ten zuiden ervan bevindt zich een bakhuisje. Een gelijkaardige situatie is terug te vinden in de Atlas der Buurtwegen (circa 1841). Daar worden drie gebouwen samen met een stuk van de omwalling weergegeven. Aanpassingen aan het gebouwenbestand vinden plaats volgens het kadaster in 1840 en 1886.

Boerenhuis. Ten noorden van het erf gelegen. Woonhuis met oude kern, weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778). Volgens het kadaster uitbreiding van het woonhuis in 1865. Oude kern zie achtergevel, asymmetrisch dak en getralied opkamervenster. Dubbelhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde rode baksteenbouw voorzien van een cementbepleistering met rood beschilderd imitatievoegwerk. Plint voorzien van Sint-Jakobsschelpen. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van nieuw houtwerk. Tegenaan het woonhuis werd een stal gebouwd. Gedateerd "186(?)" in de zijpuntgevel. Rode verankerde baksteenbouw opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van strekken met witte voegen.

Voormalig wagenhuis. Ten westen van het erf gelegen. Volgens het kadaster gebouwd in 1886. Volume van drie traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak (Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk op een bakstenen plint. Deels behouden houten beplanking. Oorspronkelijk drie korfboogopeningen, Eén opening behouden en twee dicht gemaakt met cementblokken, waarvan één functioneert als een stal. Behouden kapconstructie.

Schuur - stal. Ten noorden van het erf gelegen. Fasegewijs tot stand gekomen zie bouwsporen. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) wordt een volume weergegeven. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) wordt dit volume met een uitbreiding aan de westzijde weergegeven. Volgens het kadaster volgen nog uitbreidingen aan de noord- en zuidzijde in 1886. Verankerde gele baksteenbouw onder een zadeldak bedekt met Vlaamse pannen. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Eernegem, 1886/11, 1940/8.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie