Hoeve Boussemaerehof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Boussemaerehof

Beschrijving

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een erf met deels behouden erfaanleg. De site is toegankelijk via een lange oprijlaan voorzien van kiezelsteentjes. Deels behouden omwalling.

Op de kaart van Ferraris (1770-1778) wordt de hoeve reeds weergegeven. De site bestond uit twee losse bestanddelen binnen een omwalling gelegen. Buiten de omwalling bevonden zich een boomgaard en een vrijstaand volume. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) wordt een woonhuis en een kleiner nutsgebouw binnen de omwalling weergegeven. Ten westen van de omwalling wordt een lang volume weergegeven. Volgens een gevelsteen wordt het woonhuis grondig verbouwd in 1852, doch met behoud van een oude kern.

Woonhuis. Ten noorden van het erf gelegen. Woonhuis met geïntegreerde stalvleugel. Woonhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en één bouwlaag (verhoogde begane grond) onder een pannen zadeldak. Volgens gevelsteen boven de deur: "DIT HUYS IS UYT DEN GROND NIEUW/ GEBOUWD MR. RIDDER/ CHARLES DE SCHIETERE DE LOPHEM/ EN ZIJNE ECHTGENOTE/ VROUW BRUG GRAEVINNE/ FRANCISCA PEQSTEEN DE ZWEEVEZEELE/ IN 'T 1852". Behoud van oude kern zie oude kelder en verschillend, ouder baksteengebruik in de zijpuntgevel.

Verankerde geelbakstenen lijstgevel met benadrukte voegen door middel van dagstrepen. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van benadrukte strek door middel van fijne roodbakstenen tegeltjes. Behouden deur- en vensterschrijnwerk. Linker zijpuntgevel met restanten van ouder metselwerk. Lage gecementeerde en beschilderde plint. Rechthoekig getralied keldervenster. De top is voorzien van een rechthoekig topvenster. De achtergevel is voorzien van twee rechthoekige getraliede opkamervensters voorzien van luiken, traliewerk en behouden schrijnwerk. Tegen de achtergevel aanwezigheid van een waterpomp.

Behouden interieurelementen.

Tegen de rechter zijpuntgevel een lager volume, in gebruik als een stal. Verankerde gele baksteenbouw opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

Schuur. Ten westen van het erf gelegen volume. Gedateerd door middel van jaarankers 1845 in de zijpuntgevel. Imposant volume met twee grote doorritten, een wagenhuis van twee traveeën en een geïntegreerde stal. Pannen zadeldak. De gevels zijn opengewerkt met imposante korfboogvormige schuurpoorten, asemgaten en rechthoekige staldeuren. Interieur. Deels behouden dakconstructie.

Bakhuis. Ten zuiden van het erf gelegen. Tweeledig opgebouwd bakhuis. Verankerde oranjegele bakstenen constructie onder een pannen zadeldak (Vlaamse pannen). Toegankelijk via een rechthoekige deuropening met behouden hang- en sluitwerk. Interieur. Behouden bakoven.

Mariagrot. In de siertuin aanwezigheid van een Mariagrot. Opgebouwd uit brokstukken van de nabijgelegen Lange Max op het grondgebied Koekelare (zie Koekelare, Clevenstraat nr. 2).

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie

Aanvullende informatie

De stalvleugel maakt nu deel uit van de woning en kreeg grotere vensteropeningen. Het schrijnwerk is vernieuwd en de luiken zijn niet langer bewaard.

• Informatie verkregen van IOED Polderrand (8 april 2021).
Auteurs: Jacobs, Els