Landhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis

Beschrijving

Achterin gelegen landhuis zogenaamd "Villa Boussemaere", toegankelijk via een lange geasfalteerde toegang. Aan de straat afgesloten met een gietijzeren hekken op een arduinen sokkel.

Volgens het kadaster zijn de gebouwen fasegewijs tot stand gekomen. In 1872 wordt op een nog onbebouwd perceel in opdracht van Augustus Vander Heyde – De Blauwe een landhuis gebouwd. De achterliggende bijgebouwen waren gegroepeerd rondom een binnenplaats. In 1878 wordt het rechterbijgebouw uitgebreid in zuidelijke richting. Op het domein wordt in 1886 een broeikas gebouwd. In 1901 wordt in het linker bijgebouw een woning ondergebracht. Lodewijk De Tollenaere, advocaat uit Oostende, laat het rechterbijgebouw uitbreiden in 1914.

Het hoofdvolume bestaat uit een dubbelhuis van vier/vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een schilddak bedekt met grijze pannen. De bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel wordt horizontaal belijnd door de imitatievoegen op de begane grond, de onderling verbonden onderdorpels en het hoofdgestel bestaande uit een kroonlijst op modillons.

De gevel is opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen, op de verdieping geplaatst in geprofileerde omlijsting en voorzien van arduinen onderdorpels. Behouden schrijnwerk, op de begane grond oorspronkelijk voorzien van luiken, zie duimen.

Bijgebouwen links en rechts van het woonhuis ingeplant. Volumes van verankerde baksteen, witbeschilderd, onder een pannen zadeldak. De topgevels zijn opengewerkt met oculi geplaatst in een omlijsting van blauwe gesinterde baksteen. De oculi zijn voorzien van een stervormige roedeverdeling. De voorgevels zijn voorzien van aangepaste muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Eernegem, 1873/22, 1876/17, 1886/59, 1901/31, 1914/39, 1953/90.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie