Herdershoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herdershoeve

Beschrijving

Zogenaamd "HERDERSHOEVE", volgens naambord. Oorspronkelijke hoeve, thans horecazaak. Ten zuidoosten van het erf gelegen omhaagde laagstamboomgaard. De haag is samengesteld uit meidoorn, hulst, haagbeuk en opgaande populieren. Heraangelegd erf in functie van horecafunctie.

De gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen. De site wordt weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778) als een hoeve bestaande uit drie losse bestanddelen, toegankelijk via een lange oprijlaan afgezoomd met bomen en een L-vormig verloop. Er worden drie losse bestanddelen binnen een boomgaard weergegeven. Site heeft op primitief plan (circa 1835) en Atlas der Buurtwegen (circa 1841) een duidelijke evolutie in het gebouwenbestand doorgemaakt, met een zevental vrijstaande volumes en restanten van een (wal)gracht ten zuidwesten van de site. Omstreeks 1863 worden vier kleinere volumes afgebroken, krijgt het woonhuis een rurale aanbouw en bouwt men een achterliggend volume (bakhuisje?) en wordt het grootste schuurvolume aan noordzijde verder vergroot. In 1874 wordt een bijgebouw vervangen door een volume parallel met het woonhuis, een deel van de oude (wal)gracht wordt gedempt.

Boerenhuis, ten oosten van het erf gelegen, is fasegewijs tot stand gekomen. Vermoedelijk een oude kern teruggaand tot de 18de eeuw (zie gedeeltelijke weergave van het huidige volume op de kaart van Ferraris (1770-1778) en de aanwezige moer- en kinderbalken). Volume van vijf traveeën en één en een halve bouwlaag met geïntegreerde stalvleugel van vijf traveeën en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak bedekt met grijze en rode pannen. Verankerde baksteenbouw, witbeschilderd boven een zwarte plint. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van nieuw schrijnwerk.

Voormalige schuur, thans in gebruik als feestzaal. Ten noorden van het erf gelegen. Volume van één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Volgens het kadaster vergroot circa 1863. Verankerde witbeschilderde baksteenbouw met zwarte plint. De gevels zijn opengewerkt met een centrale doorrit. Aangepaste rechthoekige muuropeningen met nieuwe invulling. Oorspronkelijk voorzien van een geïntegreerd dubbel wagenhuis met twee korfboogvormige poorten, thans dichtgemetseld.

Voormalige stal, omgevormd tot een feestzaal. Ten westen van het erf gelegen volume van één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Volgens kadaster opgetrokken circa 1874. Verankerde baksteenbouw opengewerkt met aangepaste muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Eernegem, 1863/48, 1874/14.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie