Wit Huis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wit Huis

Voormalig herenhuis, heden ingericht als bankkantoor.

Weergave op het primitief kadasterplan (circa 1835) als een woonhuis met L-vormige plattegrond en een achtergelegen lusttuin. Volgens het kadaster volgt in 1895 een "gedeeltelijke heropbouw" van volume loodrecht op de straat. Het woonhuis wordt in 1902 verder uitgebreid in noordelijke richting. In 1912 wordt in de voormalige lusttuin een magazijn gebouwd. Het magazijn wordt vanaf 1923 vermeld als maalderij.

In 1930 wordt de maalderij verkocht en wordt een nieuwe loods gebouwd, ten noorden van het woonhuis.

Samengesteld hoofdvolume bestaande uit een breedhuis van drie traveeën en een diephuis van twee traveeën onder een pannen zadeldak. L-vormige plattegrond. Bakstenen bepleisterde en beschilderde gevels, links een lijstgevel en rechts een klokgevel. De gevel wordt horizontaal belijnd door banden ter hoogte van de onderdorpels. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Eernegem, 1895/3, 1902/11, 1903/6, 1913/8, 1930/12.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie