Herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg

Beschrijving

Zogenaamd "De Provence". Voorheen herberg "De Arend" (al van in de eerste helft van de 19de eeuw). In 'Commune de Eerneghem Etat de Section' (1806) wordt op dat perceel een huis eerste klasse met brouwerij van Medard Moens gesitueerd.

Op het primitief kadasterplan van circa 1835 wordt aan de straat een hoofdvolume weergegeven met loodrecht hierop twee volumes. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) weergave van grosso modo de huidige situatie, namelijk een hoofdvolume aan de straat gelegen met haaks erop een lagere vleugel. Erlangs loopt de zogenaamde "Kapelwegel", een veldwegel die doorliep naar een veldkapel. Volgens het kadaster wordt circa 1852 het gebouw dat loodrecht op de straat is ingeplant afgebroken. In 1894 volgt een afbraak van één van de vervallen panden en worden die vervangen door het huidige hoofdvolume. Het hoofdvolume aan de straat wordt opgesplitst in 1895. In 1901 wordt het complex opgesplitst in een huis en een magazijn.

Halfvrijstaand dubbelhuis van vijf/ vier traveeën + poorttravee en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak (rode mechanische pannen). Verankerde gele bakstenen lijstgevel opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Links poortdoorrit waarboven een beluikte muuropening. Gelijkaardige achtergevel opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Eernegem, 1852/10, 1894/9, 1895/11, 1901/28, 1938/39, 1956/22, 1957/77.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie