erfgoedobject

Klooster van de arme klaren-coletinnen

bouwkundig element
ID
21113
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21113

Juridische gevolgen

Beschrijving

Oorspronkelijk klooster gesticht in de Goudstraat in 1442, afgeschaft en vernield onder Jozef II in 1783. Zusters vluchtten naar Poligny maar keerden na de godsdienstmoeilijkheden terug, eerst in de abdij van Nieuwen-Bosch en vanaf 1801 in een huis van het Klein Begijnhof. Vanaf 1814 vestigden zij zich op de Begijnendries in een voormalig refugiehuis van de abdij van Geraardsbergen. De huidige kloostergebouwen dateren van 1834. De straatwand, opgetrokken in twee fazen, is van latere datum. De oorspronkelijke kapel van 1857 naar ontwerp van architect Van de Cappelle junior werd in 1971 vervangen door een moderne kapel. De marmeren grafsteen van de Heilige Coleta (gedateerd 1536), in 1842 van de Sint-Baafskathedraal naar de kapel overgebracht, bleef behouden.

Het kloosterpand, ontoegankelijk voor niet-religieuzen, omvat twee gelijklopende vleugels verbonden door een haakse kapelvleugel en een recente bouw.

Bakstenen straatgevel van tien traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak (leien), vermoedelijk daterend uit derde kwart 19de eeuw wat de vier rechtertraveeën betreft, de zes linkertraveeën werden slechts in 1922 in dezelfde stijl voor de kapelvleugel gebouwd. Vrij sobere gevelwand geritmeerd door gekoppelde rondboogvenstertjes onder doorlopende baksteenlijst. Twee gelijkaardige deuren geflankeerd door arduinen pilasters en bekroond met rondboognis en booglijst met kruisbeeld. Sobere tuingevel van elf traveeën voorzien van rechthoekige vensters. Kleinere venstertjes op de bovenste verdieping, afgesloten door horizontale luiken.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Klooster van de arme klaren-coletinnen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21113 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.